Seme bundeve kao lek

Hiljadama godina unazad, bundeva je pronašla svoju u ishrani i medicini mnogih civilizacija. Istraživanja su kasnije pokazala da ovo nije slučajno. Bogata vitaminima, mineralima antioksidantima, a najviše vitaminima A, C i E, ova namirnica se pokazala kao jedan od najefikasnijih prirodnih lekova.

Obogaćene magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom i vitaminom K, semenke bundeve poznati su prirodni lek za mnoge bolesti. Opšte je poznato da mogu pomoći pri regulisanju krvnog pritiska i da zbog svog obilovanja omega-3 masnim kiselinama, igraju bitnu ulogu u održavanju pravilnog rada srca. Takođe je interesantno da bundevino seme ima ogroman uticaj na naše mentalno zdravlje!

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije, stresa i anksioznosti kao i ublažavanju simptoma menopauze kod žena. Ove ukusne semenke, odličan su prirodni izbor za regulisanje napada vrućine, glavobolju i česte promene raspoloženja.

Žene koje su već prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve smanjuju rizik od nastanka raka dojke za čak 23%. Različita svetska istraživanja su dokazala da se ovo seme veoma uspešno bori protiv ćelija raka. Pored svih benefita po zdravlje čoveka, seme bundeve ima još mnoštvo namena zbog kojih bi se svakodnevno trebao naći za trpezom u svakom domaćinstvu:

SMANJUJU HOLESTEROL

Semenke bundeve mogu smanjiti holesterol za 13%, ali i povećati nivo dobrog HDL Holesterola. Takođe, ove semenke smanjuju rizik od nastanka moždanog i srčanog udara, krvnih ugrušaka i bolesti kardiovaskularnog sistema.

ŠTITE OD DIJABETESA

Već smo pomenuli da su ove semenke obogaćene zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Dobre su u regulisanju visine šećera u krvi i povećavanju osetljivosti tela na insulin. Dijabetičarima se bundevino seme preporučuje kao namirnica koju svakodnevno treba konzumirati.

UBLAŽAVAJU SIMPTOME ARTRITISA

Antiupalno dejstvo koje ove semenke imaju, ublažava simptome artritisa, a ukoliko imate problem sa artritisom, preporučeno vam je do 30g semenki svakog dana!