Kalorijske vrednosti semenke bundeve

Semenke bundeve su možda male, ali su zato prave hranljive bombe. Redovnim konzumiranjem preporučenih količina semenki bundeve u sebe unosite značajne količinu magnezijuma, cinka i zdravih masnoća. Između ostalog, semenke bundeve i svakodnevno korišćenje istih u ishrani su korisne za srce, prostatu, potenciju, probavu, jetru i mršavljenje.

U nastavku se upoznajte sa semenkama bundeve, njihovim nutritivnim vrednostima, kalorijama, proteinima, ugljenim hidratima, mineralima i vitamina koje poseduju.

100 grama semena bundeve sadrži:

550 kalorija

45 grama zdravih masnoća

11 grama ugljenih hidrata

25 grama proteina

Poređenja radi, za ovu količinu proteina potrebno je čak 4 jajeta, a kada pričamo o procentima, više od 20% semenke bundeve čine proteini. Zanimljivo je i da 1 jaje sadrži oko 200mg holesterola, dok u bundevinim semenkama holesterol ne postoji. Semenke bundeve i ulje koje se iz njega dobija i koristi za ishranu sadrži sterole, koji direktno učestvuju u procesu smanjenja holesterola.

Sto grama suvih semenki bundeve takođe sadrži i 71mg kalcijuma, 16mg gvožđa i 18mg natrijuma. Semenke bundeve. Fantastična nutritivna vrednost semena golice postaje još impresivnija kada pomenemo da su one i odličan izvor cinka, bakra i selena.

Bundevino seme sjajan je izvor minerala i zbog toga su samo 3 supene kašike dovoljne da zadovolje dnevne potrebe organizma za cinkom i 50% potreba organizma za manganom i magnezijumom. Dnevna doza koja se preporučuje nije visoka pa je lako možete uneti u organizam kroz redovnu ishranu.